Śląski Klub Fajki

FAQ

Zamiast wstępu

Drogi przyszły fajczarzu. Już na wstępie powinieneś wiedzieć, że fajka nie jest tylko drewnianą ozdobą, czy przemijającą modą. Fajka to przede wszystkim historia narodów, styl życia, również baśnie i legendy, a to co potocznie nazywamy paleniem fajki jest w rzeczywistości bardzo indywidualną i wysublimowaną formą sztuki. Poniższe FAQ ma za zadanie zaprezentować jedynie podstawowe zasady, jakimi kieruje się sztuka palenia fajki
i nieco wzbogacić wiedzę początkujących fajczarzy. Aby dogłębnie poznać sztukę palenia, należy z uwagą studiować Forum i wtajemniczać się we wszystkie niuanse w nim zawarte.

1. FAJKI

1.1. Rodzaje fajek
Fajki drewniane:
– Z drewna wrzośca, które charakteryzują się odpornością na wysokie temperatury i odpornością mechaniczną. Wrzosiec jest najpopularniejszym drewnem, z którego wytwarza się fajki, a tytonie w nim palone smakują najlepiej.
– Z drewna gruszy i wiśni, popularne ze względu na swoją niską cenę.
– Spotkać możemy również fajki wykonane z drzewa różanego, drewna oliwnego, oraz twardych gatunków jak dąb, czy orzech. Takich fajek nie polecam/polecamy początkującym fajczarzom.

1.2. Jak kupować
Na rynku znajduje się bardzo dużo fajek drewnianych, ceramicznych czy mineralnych, o wielu kształtach, wielkościach i przeróżnych wykończeniach. Kształt i wykończenie twojej nowej fajki to sprawa bardzo indywidualna. Wybierz taką, która ci się podoba i będzie do ciebie pasowała. Koniecznie zapoznaj się z budową fajki i wybierz tę, która będzie miała odpowiedni nawiert przewodu dymowego. Na początek kup średniej wielkości fajkę, tańszą, wykonaną z drewna gruszy lub droższą, wrzoścową. Możesz wybrać fajkę z miejscem na filtr 9mm, lub z filtrem duraluminiowym, zwanym skraplaczem.

1.3. Jak nabijać
Odpowiednie napełnienie fajki tytoniem ma za zadanie wpłynąć na jakość spalania i długość palenia tytoniu. Fajka palona rekreacyjnie może gasnąć kiedy tylko zechce. Jeśli fajka zgaśnie należy odsypać nadmiar popiołu, poprawić ułożenie tytoniu w kominie, ewentualnie igłą niezbędnika nieco go rozluźnić, odpalić ponownie i cieszyć się paleniem. Stresowanie się tym, że fajka gaśnie zabija całą radość z palenia i może skończyć się zniszczeniem fajki jeśli za wszelką cenę będziemy się starać, żeby nam nie zgasła. Najczęściej stosowaną metodą nabijania jest trójwarstwowe układanie tytoniu w fajce. Przygotowany do palenia tytoń podziel na trzy porcje, następnie pierwszą z nich ułóż na dnie. Następnie ułóż drugą warstwę i ubij ją lekko, a kolejną trzecią ubij już nieco mocniej.

1.4. Jak opalać
Opalanie fajki ma na celu wytworzenie w niej nagaru, który będzie zabezpieczał komin przed dalszym zwęgleniem i nadpaleniami. Nagar będzie również wchłaniał nadmiar wilgoci
i dodatkowo sprawi, że fajka będzie lepiej smakowała. Proces opalania jest długi i żmudny, ale konieczny. Opalanie powinno przebiegać w trzech etapach. Etap pierwszy, w którym nabijamy fajkę tytoniem do 1/3 głębokości komina, etap drugi ? 1/2 głębokości komina i etap trzeci ? 2/3 głębokości komina. Z każdym napełnieniem palimy fajkę kilkakrotnie.
Po wytworzeniu się nagaru, co musimy obserwować, należy przejść do kolejnego etapu. Wyjątek od tej reguły może stanowić fajka z głębokim kominem, w której nie ma możliwości zapalenia niewielkiej ilości tytoniu ulokowanego na dnie.
W tej sytuacji możemy nabić całą fajkę tytoniem pamiętając, aby był on luźno nabity. W każdym przypadku podczas opalania tytoń należy palić bardzo wolno i delikatnie. Najlepszym tytoniem do opalania fajki jest naturalna Virginia, po której możemy palić dowolny tytoń. Podkreślam, że fajka wymaga czasu i spokoju.

1.5. Jak palić
Po odpowiednim opaleniu fajki przyszedł czas na pierwsze palenie. Pamiętaj, że palenie musi być suche i chłodne, co sprawi, że fajka będzie dobrze smakowała. Zapal tytoń zapalniczką lub zapałkami tak, aby ogień nie dotykał brzegów komina i ścianek główki. Delikatnie przybij żar kołeczkiem. Jeżeli fajka zgaśnie zapal jeszcze raz. Dym pociągaj powoli i spokojnie. Nie można dopuścić do zbytniego rozgrzania się fajki, bo dym będzie gorący i niesmaczny, a tytoń wydzieli dużą ilość kondensatu. W najgorszym przypadku możesz również nadpalić ścianki komina. Żar należy stale kontrolować i utrzymywać go w formie niewielkiego punktu, nie pozwalając mu na długi kontakt ze ściankami komina. Kontrolę nad żarem i temperaturą pozwoli ci utrzymać drewniany kołeczek, którym od czasu do czasu należy przybić żar i odgarnąć popiół.

1.6. Jak dbać
Jeżeli chcemy cieszyć się fajką przez długie lata, a jeszcze przekazać ją następnym pokoleniom musimy o nią dbać od pierwszych chwil. Już w trakcie palenia należy czyścić brzegi komina bezzapachową chusteczką higieniczną, dzięki temu nie zrobią się one czarne i nie osadzi się na nich nagar. Zaraz po wypaleniu tytoniu usuwamy z komina popiół i resztki niedopalonego tytoniu. Uwaga, nigdy nie należy usuwać resztek stukając fajką o popielniczkę lub inne twarde przedmioty. Z komina należy dokładnie usunąć nawet najmniejsze kawałki niedopalonego tytoniu, które mogłyby później sfermentować i sprawić, że fajka zacznie brzydko pachnieć. W razie potrzeby można przeczyścić komin wyciorem zgiętym w literę ?U?. Kiedy fajka całkowicie ostygnie rozkładamy ją i zaczynamy czyścić wnętrze szyjki oraz przewód dymowy. Miejsce, w które wchodzi czop ustnika czyścimy szmatką lub chusteczką, a przewód dymowy wyciorami. Zabieg powtarzamy do momentu wyjęcia z szyki czystego wycioru. Główkę fajki polerujemy szmatką, najlepiej spraną pieluchą. Po tych zabiegach fajkę odkładamy na stojak i zabieramy się za czyszczenie ustnika. Usuwamy zużyty po paleniu filtr lub zabrudzony skraplacz. Filtr wyrzucamy, a skraplacz czyścimy. Tak jak w przypadku przewodu dymowego ustnik również czyścimy w środku wyciorami, do momentu aż zaczną wychodzić czyste. Ze zgryzu ustnika usuwamy resztki zaschniętej śliny. Miejsce po filtrze czyścimy zwiniętą szmatką lub chusteczką. Na koniec polerujemy ustnik, również szmatką. Teraz ustnik kładziemy obok główki i dajemy fajce odpocząć przez 24 godziny.
Po wielu paleniach fajki zacznie się w niej wytwarzać nagar, który powinien mieć tylko milimetr grubości. Większa ilość nagaru może spowodować nawet pęknięcie główki fajki, dlatego proces powstawania nagaru należy sukcesywnie kontrolować i w razie potrzeby usuwać go specjalnym frezem.